MUDr. Radkin Honzák SCs

Kdosi moudrý řekl, že pro spokojený život je dobré trávení daleko užitečnější, než geniální mozek. Nicméně psychické vlivy mohou dobré trávení velice nepříznivě ovlivňovat. Zakladatel psychosomatické medicíny označil břicho na „nejzvučnější rezonanční desku emocí“.
Stačí vzpomenout na některé z desítek lidových rčení, abychom si uvědomili, co dělá strach, úzkost, deprese, odpor, ale i hněv s našim trávením; a věda dnes všechna tato úsloví potvrzuje. Na druhé straně trávící obtíže velice nepříznivě ovlivňují naši psychiku a kvalitu života. Psychiatrie se tak potkává s gastroenterologií téměř u poloviny pacientů, z nichž někteří to zvládnou sami, někteří potřebují nějaký typ léčby. V současnosti uznáváme tři řídící systémy v organismu: nervový, endokrinní a imunitní. Zásah do kteréhokoliv z nich (konkrétně léčba zaměřená na ovlivnění imunity), může rozkolísat funkce systémů dalších a proto je u nás preventivně hlídáme.

Po atestaci jsem působil 15 let jako psychiatrický konziliář na pracovišti zaměřeném na gastroenterologii a výživu a dodnes s gastroenterology úzce spolupracuji. A pro ty z vás, kterým se nechce holedbat se návštěvou psychiatra, je moje zařazení v gastroenterologické ambulanci výhodou, protože nemusí nikde vyprávět, že kromě skvělých gastroenterologů zde potkají, když potřebují, také mne.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
Psychiatr s psychosomatickým zaměřením